Düşük petrol fiyatları, dev şirketlerin karını eritti

Petrol Şirketlerinin Karı, Petrol Fiyatlarının Düşüşüyle Azaldı

Dünyanın en büyük 8 petrol şirketi, yılın ilk çeyreğinde karlarında geçen yıla göre yüzde 20’den fazla bir düşüş yaşadı. Bu düşüşte, petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisi büyük oldu.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Amerikalı ExxonMobil ve Chevron, Hollandalı Royal Dutch Shell, İngiliz bp, Fransız TotalEnergies, İtalyan Eni, Norveçli Equinor ve Çin Ulusal Denizaşırı Petrol Şirketi (CNOOC) yılın ilk çeyreğinde toplamda yüzde 21,3 azalışla kar elde etti.

Örneğin, ExxonMobil 7,71 milyar dolar, Shell 5,58 milyar dolar, CNOOC 5,01 milyar dolar, TotalEnergies 3,85 milyar dolar, Chevron 3,50 milyar dolar, Equinor 2,63 milyar dolar, bp 1,38 milyar dolar ve Eni 1,34 milyar dolar kar açıkladı.

Bu yılın ilk 3 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre bp yüzde 49,3, Chevron yüzde 36,4, TotalEnergies yüzde 32,7, Shell yüzde 27,8, CNOOC yüzde 7,9, ExxonMobil yüzde 6,2, Eni yüzde 2,9 ve Equinor yüzde 1,5 daha az kar elde etti.

Genel olarak, söz konusu şirketler geçen yılın ilk çeyreğinde 39,4 milyar dolar civarında net gelir elde ederken bu yılın aynı döneminde gelirleri yaklaşık 31 milyar dolara düştü.

Brent Petrol Fiyatındaki Düşüş

Düşen petrol fiyatlarının ardında ABD Başkanı Trump’ın korumacı ticaret politikaları ve OPEC+ ülkelerinin üretimi artırma çabalarının etkili olduğu ifade ediliyor. Trump’ın görevi devralmasının ardından Brent petrol yüzde 25,1 azalarak yaklaşık 19,9 dolar değer kaybetti.

Brent petrolün varil fiyatı bugün 59,36 dolara gerilerken Batı Teksas türü ham petrol varili 56,16 dolardan işlem gördü. Bu durum, petrol fiyatlarının Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor.

Petrol Fiyatlarının Etkisi

ICIS’te Petrol Piyasaları ve Enerji Dönüşümü Direktörü Ajay Parmar’a göre şirketlerin karlılığındaki düşüşün ana nedeni düşen petrol fiyatları. Özellikle petrol arama ve üretim faaliyetlerine odaklanan şirketler için bu durum karlılığı olumsuz etkiliyor.

Parmar’a göre, pandemi sonrası küresel petrol talebindeki artış, rafine ürünlerden elde edilen karları olumlu etkilemiş olsa da şu anda talebin yavaşlamasıyla rafinaj marjları düşüş gösteriyor.

Uzmanlar, petrol fiyatlarının ilerleyen yıllarda da düşüş eğilimini sürdüreceğini belirtiyor ve küresel ekonomik büyümenin zayıflamasının şirket karlarını olumsuz etkileyeceğini vurguluyor.

Öngörüler ve Sonuç

Oslo Üniversitesi’nde Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi Francesco Sassi, petrol piyasalarını etkileyen çok sayıda faktör bulunduğunu ve petrol fiyatlarının uzun vadeli istikrar kazanmasının zor olabileceğini belirtiyor.

Sassi’ye göre, küresel enerji ilişkileri, coğrafi ve siyasi durumlar petrol piyasalarını derinden etkiliyor ve fiyatlar üzerinde belirleyici olabiliyor. Özellikle tedarik zincirindeki aksaklıklar ve yaptırım korkuları, petrol ticaretinin belirsizleşmesine yol açarak piyasaların geleceğini belirleyebilir.

Related Posts

Asya borsaları yine o ülke hariç pozitif seyrediyor!

Asya borsalarında ticaret savaşlarının sınırlı da olsa yatıştığına dair iyimserliklerle Hindistan hariç pozitif bir seyir izleniyor.

Ardahan çiçek balı uluslararası pazar için AB yolunda

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Ardahan çiçek balının uluslararası piyasada yer alması amacıyla AB coğrafi işaret için protokol imzalandı.

Bakan Şimşek Endonezya Maliye Bakanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Endonezya Maliye Bakanı Mulyani Indrawati ile görüştü.

Asya’daki hareketlilik altını vurdu! Fiyatlar yükselişe geçti…

Küresel piyasalarda yeni haftanın ilk işlem gününde Asya para birimleri karşısında ABD dolarının değer kaybetmesi, altın fiyatlarında da dikkat çeken hareketliliğe sebep oluyor. “EN HIZLI GÜNLÜK PRİM” Cuma günü 3240 dolardan kapanış yapan ons altın …

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu

Tüketici fiyatları bazında nisanda en yüksek fiyat artışı yüzde 42,1 ile hava yoluyla yolcu taşımacılığında gerçekleşirken, en çok ucuzlayan ürün yüzde 17,32 ile taze sebzeler (patates hariç) olarak belirlendi.

Türkiye-İtalya ilişkilerinde yeni dönem: Türk Eximbank’tan çifte anlaşma

Türk Eximbank, İtalya’da faaliyet gösteren Sigorta ve İhracat Kredi Kuruluşu (SACE) ve Cassa depositi e prestiti (CDP) ile anlaşmalar gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir