Uçaklarda yeni kural: Herkesin kullandığı eşyayı bavula koymak yasaklandı

Powerbank’ler Uçaklarda Nasıl Taşınmalı?

İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi (CAA), içerisinde lityum pil bulunan taşınabilir şarj cihazlarının uçak yolculuklarında kesinlikle bavulda taşınmaması gerektiğini açıkladı. Bu gündelik hayatın vazgeçilmezi olan cihazların yalnızca el bagajında bulundurulmasına izin veriliyor.

Neden Bu Karar Alındı?

Gerekçe oldukça ciddi; Powerbank’lerde kullanılan lityum piller, kötü üretim, üretim hatası ya da yanlış kullanım sonucu “termal kaçma” adı verilen bir arıza ile aşırı ısınarak alev alabiliyor veya patlayabiliyor.

Aşırı ısınma nedeniyle meydana gelebilecek yangınlar, kabin altındaki diğer bagajlara da sıçrayarak zincirleme felaketlere yol açabiliyor. Eğer valizlerde patlamaya hazır bir powerbank varsa, hem uçağın güvenliğini riske atıyor hem de ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar, cihazların asla bavulda veya kabin bagajında taşınmaması gerektiğini vurguluyor.

Uçağa Binmeden Önce Kontrol Şart

Uzmanlar ayrıca, el bagajında taşınacak olan taşınabilir şarj cihazlarının da mutlaka hasarsız olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Hasarlı bir powerbank’in uçağa alınması, potansiyel bir risk faktörü oluşturabilir. Bu nedenle, uçuş öncesi mutlaka cihazın durumu gözden geçirilmeli, gövdesinde şişme, çatlak veya deformasyon gibi belirtiler varsa kesinlikle kullanılmamalıdır.

Özetle;

  • Powerbank’ler sadece el bagajında taşınmalı.
  • Lityum pilli cihazlar bavula konmamalı.
  • Cihazlar uçuş öncesi mutlaka hasar açısından kontrol edilmeli.
  • Aksi durumda yangın ve patlama riski ciddi tehlikeler doğurabilir.

Related Posts

Suriye’ye ‘Tartus’ can suyu: 800 milyon dolar kazanılacak

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli liman işletmecisi Dubai Ports World (DPW) ile Suriye Kara ve Deniz Sınır Kapıları Kurumu arasında 800 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Anlaşmayla Tartus Limanı’nın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor. Yatırımın 3 aşamada gerçekleşeceği ve 30 yıllık bir süreyi kapsadığını bildirildi.

Plajlarda tehlike büyüyor: ‘Et yiyen bakteri’ hızla yayılıyor

Avrupa sahillerinde tatilciler deniz keyfi yaparken, uzmanlar sıcak sularda artan bakteriyel risklere karşı uyarıyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), iklim değişikliğiyle birlikte yayılım alanı genişleyen Vibrio bakterilerine dikkat çekti. Halk arasında et yiyen bakteri olarak bilinen ‘Vibrio vulnificus’ DNA’sına daha önce yapılan araştırmalarda Türkiye’de de rastlanmıştı.

Refah’ta toplama kampı kuruluyor

Gazze’de toplama kampları kurmak isteyen İsrail, Refah’ta çalışmalara başladı. Yıkılmış binaların molozları toplanırken zemin düzeltiliyor. Savunma Bakanı Israel Katz’ın duyurduğu plan, Filistinlilerin sıkı güvenlik duvarlarıyla çevrelenen bir alana hapsedilmesini öngörüyor. İsrail, bu plan doğrultusunda Gazze’de asker bulundurmak istediği için ateşkesin de sekteye uğradığı belirtiliyor.

Selda’yı boğan eşe ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimi!

Manisa’da boşanma aşamasındaki eşini boğarak öldüren Gökhan Eller’e haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulandı.

AK Parti Sözcüsü Çelik: Kritik bir eşik geçildi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda PKK’nın silahları imha/teslim süreciyle ilgili ilk adım gerçekleşti. Türkiye’nin terör yükünden kurtulması için tarihi bir sayfa açma kararlılığı güçlenerek ilerlemektedir.” dedi.

1 milyon TL’lik kuyumcu soygunu: Gürcistan’a kaçarken yakalandılar

Sivas’ın Suşehri ilçesinde bir kuyumcudan yaklaşık 1 milyon TL değerinde ziynet eşyası çalan 3 Gürcistan uyruklu şüpheli, Sarp Sınır Kapısı’ndan çıkış yapamadan yakalandı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.