Çukobirlik pamuk alım fiyatını açıkladı; üretici tepki gösterdi
3 mins read

Çukobirlik pamuk alım fiyatını açıkladı; üretici tepki gösterdi

İRFAN DONAT

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarımsal Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik), 2023-2024 kampanyası kütlü pamuk alım fiyatlarını açıkladı.

Buna göre Çukobirlik, 42 randıman kütlü pamuk alım fiyatını 18.5 TL/kg olarak duyurdu.

Açıklanan söz konusu rakam avans fiyat olarak nitelenirken, piyasa şartlarına göre artabilir. Nitekim geçen yıl son fiyat Çukobirlik tarafından 21 TL olarak güncellemişti. Sektör temsilcileri Çukobirlik’in piyasayı canlı tutmak adına pamuk alım fiyatını bu kadar düşükten açıklamasının üreticilerde hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi.

“FİYAT FARK DESTEĞİ ARTIRILMALI”

Çukobirlik tarafından açıklanan fiyatın pamuk üreticilerinin beklentilerinin altında kaldığını ifade eden Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Çiftçimizin beklentisi en az geçen yılın en yüksek fiyatı olan 21 TL ile başlayıp piyasayı takip ederek şartlara göre de 25 TL’ye kadar yükseltmesi yönündeydi. Çukobirlik de eski gücünde olmadığından malın tamamını alabilecek finansmanı ve işleme kapasitesi sağlaması güç görünüyor. Serbest piyasa şartlarında Tarım Bakanlığının pamuk çiftçisi için yapacağı tek etkili enstrüman, 2 yıldır 1.6 TL olarak açıklanan fiyat fark desteğini arttırmaktır. Bizim yaptığımız maliyet hesabına göre kütlü pamuk eken çiftçinin bu yıl eline kilogram başına en az 25 TL geçmelidir. Verimlerin de beklenenden az olduğu hesaba katılınca, gelecek yıl pamukta daha fazla yurt dışına bağlanıp, Yunan, Amerikan veya Hindistanlı çiftçiye kazandırmak yerine Türk çiftçisine piyasayla beklenti arasındaki hak ettiği fiyat farkı verilerek, pamuk çiftçisinin gelecek yıl pamuktan vazgeçmesini önlememiz gerekir” dedi.

“ÜRETİCİ KAPANA KISILDI”

Çukobirlik’in açıkladığı fiyatı yorumlayan bir başka isim ise Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık oldu. Balçık, “Üretici kapana kısıldı. Fark ödemesi desteği en az 4.6 Tl olmadığı sürece üretici zarar eder. Pamuk piyasasının talep tarafı tamamen zayıf ve bu durum önümüzdeki 6-7 aya kadar sürecek gibi görünüyor. Bu süre zarfında çiftçiyi koruyacak destekleme adımları atılması lazım” diye konuştu.

“AÇIKLANAN FİYATTAN MEMNUN DEĞİLİZ”

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da açıklanan fiyata tepki gösterdi. Pamuk üreticisinin en az 23-24 Tl civarında bir fiyat beklentisinde olduğunu kaydeden İskenderoğlu, “Açıklanan fiyattan memnun değiliz. Çiftçi bu fiyatlarla mahvolur. Girdi maliyetlerinin yüzde 110-130 arasında arttığı bir süreçte pamuk fiyatı böyle olursa gelecek yıl kimse pamuk ekmez. Bu durumda çiftçi pamuk destekleme priminin 5 TL olmasını bekliyor. Bu halieyle çiftçi perişan olur” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir