Kozan’da zeytin üretimi yapan Abdullah Kaya, bölgeye özgü olan Ağlıboğaz, Tarsus zeytinini dağdan toplayıp aşıladıklarını anlattı. Bu zeytinlerin yağ oranının yüzde 40 olduğunu belirten Kaya, “1 fidan 4 yılda yetişiyor. 2 yıl çekirdekten büyümesi 2 yıl aşı sonrası bakımı yapılıyor. Dağdan tek tek toplanıyor. Artık bulmakta zorlanıyoruz. Anaç ağaçları dağlarda bulmakta da zorlanıyoruz. Belki 5 seneye kadar üretimi de yapamayacağız” dedi.
Hobi olarak başladıkları üretimin gelecek için devam ettirdiklerini aktaran Hatice Kaya ise, “Bu zeytin kuraklıkta öncü. Uzun ömrü çekirdekte saklı. Bir fidan yıllarımızı alıyor. En az 4 yılımızı alıyor. Çekirdekten tek tek binlerce fidan üretiyoruz” dedi.
İHA’nın haberine göre Kaya, “Dağlardan tek tek anaç delice zeytin buluyor bunu köklendirme ve çekirdekten önce büyütüyoruz ardından bölgenin zeytini olan Ağlıboğaz zeytini, Tarsuz zeytini ve türleri işle aşılama yapıyoruz. Binlerce fidan ürettik ve şu an 4 bin fidan var ürettiğimiz bebek gibi bir bakım istiyor” diye konuştu.
(İHA)
More Stories
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bayburt’ta Yeni Hizmet Binasının Açılışında
Yasemin’in ölümünde 3 sanığa hapis cezası
Sinan Ateş davasında flaş görüntüler ortaya çıktı: Serdar Öktem ile Ahmet Yiğit Yıldırım hastanede görüntülendi