TBMM Genel Kurulu, Ödenmemiş GSS Primleri ve Aile Hekimliği Kanun Teklifini Görüşecek
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin tahsilinden vazgeçilmesine ve aile hekimliğine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifini ele alacak.
TBMM Genel Kurulu, 9 Aralık’ta başlayacak 2025 yılı bütçe görüşmelerine odaklanacak. Bütçe görüşmeleri, kesintisiz 12 gün sürecek ve 20 Aralık’ta tamamlanacak.
Bu sürecin ardından Genel Kurul, çeşitli alanlara yönelik kanun tekliflerini görüşmeye devam edecek.
Genel Kurul, bütçe görüşmelerinin sonrasında ilk olarak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşecek. Bu teklif, Genel Sağlık Sigortası ve aile hekimliğine ilişkin düzenlemeleri içerecek ve 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş GSS primlerinin tahsilinden vazgeçilmesini öngörecek.
AA’nın aktardığına göre; söz konusu teklife göre, yabancılara aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak ancak bazı raporlar ve geleneksel tıp uygulamaları hariç tutulacak.
Diğer taraftan, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 lira olacak ve özel sektör işverenlerinin SGK’ye ödeyecekleri sigorta prim indirimi uygulamasında düzenlemeler yapılacak.
Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de GSS’ye ilişkin teklifin ardından ele alınacak. Bu teklife göre, sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler ve uzman yardımcılığı sınavına girecek olanlar için çeşitli düzenlemeler yer alacak.
Ayrıca, Uluslararası kuruluşlarda görev yapanların eşlerine aylıksız izin imkanı ve Devlet Denetleme Kurulu’nun yetkilerine ilişkin düzenlemeler de teklif kapsamında bulunacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığından, sanayi ve teknoloji alanında döner sermaye işletmesi kurma yetkisi için düzenlemenin de görüşülmesi bekleniyor.
Son olarak, deprem mücbir sebep hali sürelerinin uzatılması ve malul/engellilerin araç alımlarına ilişkin istisnanın belirlenmesine ilişkin düzenlemelerin ele alınması öngörülüyor.
(ANADOLU AJANSI)