Milli sağlıkta dev adım: Yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

Sağlıkta Yerli Üretim Atağı Devam Ediyor: Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Tanıtıldı

Sağlık teknolojilerinde yerli ve milli üretim atağı hız kesmeden sürüyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve savunma sanayi devi ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde tanıtıldı. Cihaz, açık kalp ameliyatlarında kritik görev üstlenecek.

İlk testleri TÜSEB çatısı altındaki İstanbul Deneysel Araştırma, Geliştirme ve Eğitim (İDEA) Laboratuvarlarında başarıyla tamamlanan cihaz, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığına son vermeyi hedefliyor. Her biri yurt dışından yaklaşık 350 bin dolara temin edilen cihazın yerli üretimiyle hem tasarruf sağlanacak hem de sağlıkta stratejik bir eşik aşılmış olacak.

Tanıtım toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yerli üretimin süreceğini belirterek, “Sadece bu cihazla sınırlı değiliz. Yakında oksijenatör sistemini ve yenidoğan ventilatörünü de ülkemizde üreteceğiz,” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı toplantıda ASELSAN ve TÜBİTAK ile yeni iş birliklerine imza atıldı. Yapılan protokollerle sağlıkta yerlileşmenin önündeki engellerin kalkması hedefleniyor.

Related Posts

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Yaz aylarında havuz enfeksiyonlarına dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte havuz kullanımı da artıyor. Uzmanlar, temizliği ihmal edilen havuzların mide, bağırsak, cilt, kulak ve göz enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

Cinsel hayatınızı doğrudan etkiliyor!

Erkeklerde cinsel işlev bozukluklarının arkasında sadece yaş değil, tabaktaki seçimler de olabilir. Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Gürkan Yenice, dengeli diyetin erkeklerde testosteron düzeyinden damar sağlığına kadar pek çok fizyolojik mekanizma üzerinde doğrudan etkili olduğunu vurguladı.